Piknikas žiemą kodėl gi ne?

Peržiūros: 233
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Visi puikiai žino, kad valgyti lauke – didžiulis malonumas. Nors išvykos, piknikai, grilius ir užkandžiavimas gamtoje dažniausiai siejamas su vasaros sezonu, šiemet šiltesnė nei įprasta žiema leidžia sulaužyti šią nuostatą ir pakviesti draugus į pikniką net ir žiemą. Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pasidalino idėjomis, kokiomis vaišėmis žiemos pikniko metu galite nustebinti artimuosius.

 

Progų maistui gamtoje toli ieškoti nereikia – galite paruošti sekmadienio pietus namo terasoje, įsidėti gardžių užkandžių dienos žygiui, pasiimti skanėstų savaitgalio išvykai ar paruošti grilio patiekalų draugų susibūrimui. 

„Toks netikėtas sprendimas ne tik pradžiugins draugus ir artimuosius, pakvies visus daugiau laiko pabūti gryname ore, bet ir leis prisiminti pamirštus receptus bei leis vėl paragauti pasiilgtų skonių“, – neabejoja „Iki“ maisto ekspertė V. Juodkazienė.

Iškylai gamtoje žiemą ji rekomenduoja rinktis sočius, maistingus ir šildančius patiekalus – troškinius, sriubas, košes arba keptos mėsos ir daržovių patiekalus. Tuo tarpu užkandžiams puikiai tiktų karšti sumuštiniai, tortilijų traškučiai su sūrio padažu, šviežios duonos sumuštinukai su įvairiomis užtepėlėmis ar šilti sluoksniuotos tešlos pyragėliai su įdaru.

Laikas užkurti grilių

Jei namų kieme ar terasoje turite kepsninę, pats laikas nuo jos nupūsti dulkes ir užkurti ugnį – grilis ir maisto gaminimas lauke žiemos metu gali tapti gražia jūsų šeimos tradicija.

Žinoma, kepti gardžius griliaus patiekalus galite ne tik namie, bet ir kelionėje – jei ruošiatės į sodybą, ar išsinuomojote kemperį ir norite daugiau laiko praleisti gamtoje, būtinai su savimi pasiimkite nešiojamą kepsninę.

„Nors griliaus patiekalų pasirinkimas labai didelis, žiemą verčiau rinkitės greitai paruošiamus, laiko patikrintus patiekalus – pamėgtas dešreles, marinuotus šašlykus, keptų daržovių iešmelius, vištienos kepsnius, mėsainius, dešrainius ar mėgstamą žuvį. Parduotuvėse net ir žiemos sezono metu galite rasti platų griliaus patiekalų asortimentą, tad rinktis tikrai bus iš ko“, – sakė V. Juodkazienė. 

Maisto ekspertė primena, kad valgant lauke reikėtų nebijoti ir aštresnių patiekalų bei aštriais prieskoniais pagardintos mėsos – toks maistas padės dar labiau sušilti. Nepamirškite ir šildančio padažo – pavyzdžiui, barbekiu, aitriųjų paprikų, salsos arba adžikos.

Šalia mėsos patiekalų puikiai dera ant griliaus keptos daržovės – paprikos, cukinijos, kukurūzai, svogūnai, smidrai, morkos ar pomidorai.

Žiemos pikniko krepšelis

Ruošiantis ilgiems pasivaikščiojimams ar savaitgalio kelionėms, verta į kuprinę įsidėti keletą dėžučių šiltų, namuose ruoštų užkandžių.

Anot, prekybos centro „Iki“ maisto ekspertė V.Juodkazienės, patogiausia pasiimti vieno kąsnio užkandžių ir kitų gardėsių, kuriuos patogu valgyti rankomis.

„Puikus pasirinkimas tokiai išvykai būtų įvairūs kepti krepšeliai su įdarais, tešloje kepto sūrio lazdelės, lavašas su lašiša arba kumpiu, pikantiški keksiukai, baklažanų suktinukai su mocarela arba varške, traškios vištienos juostelės ar sotūs dviejų dalių pilno grūdo duonos sumuštiniai su mėgstamais priedais“.

Nepamirškite karštų gėrimų 

Neatsiejamas pikniko ar išvykos gamtoje palydovas yra ir termosas, pripildytas karštojo gėrimo. Patogu tai, kad šiuolaikiniai nerūdijančio plieno termosai karštus gėrimus sugeba išlaikyti net iki 12 valandų, tad nereikės baimintis, kad gėrimas gali atvėsti.

„Žygiui ar išvykai gamtoje geriausia pasiimti karštos juodosios arbatos, karšto citrinų gėrimo ar juodos kavos. Jei mėgstate baltą kavą, patarčiau ją balinti mažu indeliu grietinėlės – ji neleis kavai taip greitai atšalti. Taip pat kiekvienoje kelionėje turėkite ir butelį kambario temperatūros vandens gurkšnojimui“,  – pataria V. Juodkazienė.

Tuo tarpu vaikams galite paruošti spanguolių kisieliaus, kakavos ar švelnios žolelių arbatos. O jei norite draugus pradžiuginti ir skanėstu, desertui tiek mažiesiems, tiek suaugusiesiems puikiai tinka tirštas, kvapnus ir karštas namuose gamintas šokoladas.

„Iki“ maisto ekspertė pasidalino skrandį žiemos pikniko metu puikiai sušildysiančio čili troškinio, kurį galite paruošti ant laužo liepsnos ir kepsninėje ruošiamų gardžių dešrelių šoninės marškinėliuose receptais.

Klasikinis čili troškinys

Reikės:

  • 500 g jautienos faršo
  • 400 g konservuotų pomidorų savo sultyse
  • 400 ml sultinio arba vandens
  • 1 skardinės konservuotų raudonųjų pupelių
  • 1 skardinės konservuotų kukurūzų
  • 1 vnt. raudonosios paprikos
  • 1 vnt. čili pipiro (jei mėgstate aštriau, galite naudoti daugiau)
  • 1 vnt. didelio svogūno
  • 2 v. š. pomidorų pastos
  • 1 v. š. rudojo cukraus
  • 1 v. š. saldžiosios paprikos miltelių
  • 1 a. š. aitriosios paprikos miltelių
  • 2 skiltelių česnako
  • 0,5 a. š. mairūno
  • Druskos, pipirų
  • Aliejaus kepimui

Paruošimas: 

Puode ant aliejaus pakepinkite kubeliais pjaustytą svogūną, tada sudėkite smulkiai supjaustytą česnaką ir čili pipirą, suberkite maltą aitriąją ir saldžiąją papriką. Pakepkite kelias minutes, kol prieskoniai paskleis aromatą. Sudėkite kubeliais pjaustytą papriką ir maišydami pakepkite dar apie 5 minutes, kol paprika suminkštės. Tuomet sudėkite maltą jautieną ir maišydami kepkite apie 5 minutes, kol mėsa gražiai apskrus. Į puodą supilkite konservuotus pomidorus su skysčiu, sultinį arba vandenį, įdėkite pomidorų pastą, džiovintą mairūną, cukrų, pagardinkite druska ir pipirais. Troškinį užvirkite ir uždengę puodą troškinkite apie 30 minučių, vis pamaišydami. Galiausiai, sudėkite pupeles ir kukurūzus ir pavirkite dar 10 minučių, galite įpilti vandens ar sultinio, jei troškinys atrodo per tirštas. Išvirusį troškinį palikite pastovėti 10-15 minučių, skanaukite pagardintą grietine ir smulkintais žalumynais, tarkuotu sūriu, užkąsdami tortilija ar skrebučiais su česnaku. Skanaus!

Dešrelės šoninės marškinėliuose

Reikės:

  • 10 vnt. šviežių dešrelių
  • 10 griežinėlių šaltai rūkytos šoninės
  • 1 šlakelio alyvuogių aliejaus
  • Daržovių pagal poreikį – paprikų, pievagrybių, kukurūzų burbuolių
  • Druskos
  • Maltų juodųjų pipirų
  • Paprikos miltelių

Paruošimas:

Patiekalui pagaminti naudokite medinius iešmelius, juos pasiruoškite iš anksto – apie 30 minučių pamirkykite šaltame vandenyje. Ant iešmelio užmaukite dešrelę ir apsukite ją šonine. Daržoves supjaustykite ir pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais, raudonosios paprikos milteliais ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Viską kepkite ant griliaus, kol dešrelės ir daržovės gardžiai apskrus. Skanaus!

Komentuoti


Apsaugos kodas
Atnaujinti